9 maart: Bezoek aan Contest Yachts

Onmiskenbaar, we zijn bij een jachtwerf. De grote hallen op het terrein in Medemblik laten meteen zien dat hier serieuze jachten worden gebouwd. Niet zo maar ‘boten’, maar Contest Yachts. In de (zee-) zeilwereld inmiddels een bekende naam. Vandaag worden de deuren voor de IYCA geopend.

Marcel Offereins neemt de aanwezigen mee in een logische tour door alle hallen. Er wordt begonnen met de kennismaking met het nieuwe 80 ft design. Een nieuwe grote loot aan de stam van de vele ontwerpen die al zo succesvol op de markt zijn. De mal voor de 80 ft Contest is gereed, de deuren om het uiteindelijke schip de hal uit te krijgen moeten nog worden aangepast… Onder de indruk kijken we naar de mal en vernemen we over materiaalgebruik, eigenaarswensen en kwaliteitseisen. Want één ding staat vast, alle Contest Yachts moeten aan dezelfde hoge kwaliteitseisen voldoen.

We horen over het vele handwerk dat bij de productie een grote rol speelt. Vele mallen met maatvoering hangen als voorbeeld klaar, de productie blijft handwerk. Ook hier is het dek van de 80 ft Contest, waar al hard aan gewerkt wordt, geweldig om te zien. Voor velen spreekt het tot de verbeelding. Tegelijkertijd echter wordt aan diverse andere nieuwe schepen gewerkt.

Om het plaatje compleet te maken nemen we een kijkje in de hal waar boten in de verkoop liggen. Dankzij deze winterhal is Contest in staat om het hele jaar door gasten te ontvangen en informeren.

Aan het eind van het bezoek zijn we het er over eens dat Contest Yachts een Nederlands bedrijf is waar we als land trots op mogen zijn. Een prachtig product; snel, luxe, comfortabel, hoge kwaliteit en een Hollands visitekaartje dat zijn weg over de hele wereld heeft gevonden.