Eredivisie Zeilen IYCA Vrouwenteam 2e plaats in Aalsmeer

Door: Fettje Osinga, Teamcaptain IYCA All Female Team Eredivisie Zeilen 2018 , op

Foto’s: Eredivisie Zeilen

EINDELIJK! Daar is de eerste podiumplaats in de Eredivisie Zeilen. Wat een heerlijk gevoel geeft dat en het smaakt zeker naar meer. Klik hier voor de film over het All Female IYCA Eredivisie Zeilen Team.

De training een week van te voren was veelbelovend: zon en 17-20 knopen wind. We hoopten uiteraard om ook in Aalsmeer deze ‘champagne-sailing’ condities te krijgen: wij houden er wel van!

Dit weekend was goed voor het ultieme vakantie gevoel. Zon, strand, muziek, zwemmende mensen en: dobberende boten.  Het doel is om elk event 15 flights te varen van elk 3 wedstrijden (dan heeft iedere club een keer gevaren). Op vrijdag kunnen er 3 uitgeperst worden: licht weer en mega shifty. Tactisch moeilijk varen, maar we weten stand te houden in de middenmoot door 3,3,2 te scoren.

Zaterdag is Rixt inmiddels onderweg naar haar vakantie bestemming en komt Sanne A (blijft toch een dingetje al die dubbele namen) het team versterken. Tot 12.00 uur is het socializen aan de wal, dan gaat de wind toch nog aan en kunnen we gaan varen. Nog 2 keer een 3e plaats: niet goed, niet slecht al is dat voor deze omstandigheden prima en zijn we blij met hoe het gaat in de moeilijke omstandigheden.

GOUDEN WISSEL?

Inmiddels speelt Sanne A haar rugblessure op en vervanging wordt lastig. Gelukkig kunnen we binnen de boot schuiven: Sanne C gaat van tactiek naar stuur, Rikst gaat van stuur naar voordek en Sanne A gaat van voordek naar tactiek. Sanne C pakt zelf het grootzeil: zo moet het goed gaan! Dan varen we nog twee races die we beide winnen? Gouden wissel? Wij houden het er op dat we inmiddels zo op elkaar ingespeeld zijn en de boot goed kennen dat we dit soort wissels kunnen doen!

Aan het einde van de dag staan we 4e, met gelijke punten met nummer 2 en 3, maar 1 punt achter de nummer 1 maar ook achter ons worden we op de hielen gezeten: dit wordt een spannende dag morgen!

Wederom duurt het even voordat de wind stabiel genoeg is om te kunnen starten. Veel verschil in windkracht en in richting. Constant schakelen in de trim en vooral: opletten! Tot twee keer toe pakken we de winst op de linker kant, waar de rest naar rechts is gegaan. Twee keer een eerste plaats.

ALLES BESLISSENDE WEDSTRIJD

We gaan als koploper de laatste race van de dag in. De concurrentie die in de races er voor zitten laten wat punten liggen, maar wij zitten nog in de groep met VWDTP en de Meeuwen. De start zitten we er even helemaal niet bij: we liggen laatst wat zelfs naast het podium betekent: zo dicht zit het op elkaar! Maar 1 les gaat altijd op: it aint over till it’s over! Uiteindelijk komen we een halve meter te kort op de finish en worden we derde: de Meeuwen mocht 1 plaatsje voor ons blijven, maar VWDTP komt op gelijke hoogte en pakt op onderling resultaat de titel!

Mooie strijd en wij zijn blij om eindelijk ook te eindigen in de top! Gefeliciteerd VWDTP en Almere Centraal, die het podium compleet maakten.

Klik hier voor meer informatie de spannende Eredivisie Zeilen Competitie.